Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Valetaiteilija

  • Kurki ui, mutta miten on valetaiteilijan kanssa?
    Kurki ui, mutta miten on valetaiteilijan kanssa?

Tuuren avauksen innoittamana huomasin olevani valetaiteilija. Valelääkäri ja nyt siis myös valelakimieskin on jo tuttu käsite. Mutta millainen on valetaiteilija?

Valetaiteilija siis on tavallinen kuolevainen, jolla ei ole mitään koulutusta taiteessa. Minun tapauksessa ei juuri muussakaan, mutta se on eri juttu ja siitä vaikenen kuin muuri.

Taitelijalla pitää olla Suomessa koulutus, ja hänellä pitää olla hännystelijöitä, jotta hän voisi olla taiteilija. Oma käsitykseni taiteesta ja taiteilijana olosta on se, että tulosta tulee ja ei ole pahitteeksi jos yleisökin tykkää, mutta se ei ole välttämätöntä.

Jos Suomessa aikoo liittyä kenneliin, niin riittää jäsenmaksu, ei tarvitse olla edes koiraa, mutta jos haluaa liittyä taitelijaliittoon ei asia ole yksinkertainen. Pitää olla loppuun suoritettu taiteilijatutkinto!

No luulisin, että luolamaalauksia tekivät valetaiteilijat, eihän silloin mitään matrikkelikirjaa taiteilijoista edes pidetty. Minä siis jatkan luolamaalaajan perinteitä, maalaamalla omaksi huvikseni ja jälkipolville ihmeteltäväksi tämän päivän asiota.

Olen maalannut tapahtumia ja asioita omalta aikakaudeltani ja sitten jotain joka on vain mielestäni kaunista. Olen maalannut lapsuudesta ensimmäisiä ihania muistoja, kuten hetken jolloin tapasimme, siis minä näin ensimmäistä kertaa elämässäni ruiskukan kukan. Se on ollut valtava elämys elämässäni. Olen maalannut siitä taulun paljon myöhemmin, tapauksen välissä on varmasti yli neljäkymmentä vuotta, mutta se taulu on komea, vaikka olenkin vain valetaiteilija.

Siitä taulusta tehtiin myös silkkisolmio toiveeni mukaisesti Kiteellä. Taiteilija joka siellä tekee silkkisolmiota ammatikseen, on myös puoliksi valetaiteilija, mutta vain puoliksi, koska hänellä on joitain opintojakin takanaan.

Hilkka Laronia, joka usein kommentoi ja peukuttaa blogeissamme, on myös taiteilija, en tiedä hänen koulutustaan, joten en voi sanoa, onko valetta vai totta, mutta hänen kauniit ja vilpittömät teoksensa ovat ihastuttaneet meitä jo vuosia. Minusta hänen taiteensa on suurta taidetta ja haluaisin mennä hänen näyttelyynsä, jos se vain olisi mahdollista.

On lanseerattu sellainenkin titteli, kuin Ite-taiteilija, mutta siihenkin on asetettu "raamit", ihminen eli taiteilija karsinoidaan Ite-taiteilijaksi, jolloin hän ei voi olla oikea taiteilija. Moni tyytyy ottamaan tälläisen kummajaisteittelin kantaakseen, mutta se on enemmän ilkkuma kuin oikea taiteilijan titteli. Sellaisella leimalla ei pääse matrikkelitaiteilijaksi, olet vain kummajainen kummajaisten joukossa.

Miksi ihmisen sitten pitää päästä taiteilijaksi ja sitä kautta myös taiteilijaliittoon? Eihän lääkäri- tai asianajoliittoonkaan pääse ilman koulutusta? No ei tarvitsisikaan, mutta näyttelyä sinun on sitten turha haaveilla, kukaan ei ota sinua tosissaan kun olet valetaiteilijaksi leimattu. Lehdistö ei julkaise arvosteluja, yleisö ei tule katsomaan, koska olet vain kirjastoiden ahtaissa sokkeloissa esillä, jos sielläkään.

Täällä blogistamissa on muitakin taiteilijoita, joita voisi nostaa taiteilijaliittoon ja sitä kautta paremmin esille Suomessa ja maailmalla. Eräskin Teppo tekee aivan mahtavia hopeatöitä, mutta arvatenkin ei mitään asiaa taiteilijaksi. 

Nostan vielä esille Markku Laitisen, joka hänkin osallistuu keskusteluun täällä blogistanissa ja kirjoittaa joskus myös samasta aiheesta, eli taiteilijaliittojen ylivallasta Suomessa.

Markun nimellä voi jokainen etsiä Youtubesta materiaalia, missä mies näyttää taitonsa ja minusta hänen paikkansa ilman muuta on taiteilijoiden joukossa, hänellä on jopa koolutustakin, mutta eipä vain ole matrikkelitaiteilia.

Minä olen valetaiteilija ja sanoudun irti itetaiteilijana olosta, en halua olla joku taiteilijan korvike, olen mieluimmin valetaiteilija, rangaiskaa minua siitä että laitoin taas yhden maalaukseni esille, vaikka minulla ei ole siihen taiteilijaliiton lupaa!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ari,

ote omasta profiilistani jonka päivitin marraskuussa:

"Harrastan kuplettien tekemistä, musiikin kuuntelua klassisesta humppaan sekä aloitin runouteen ja muuhun kirjallisuuteen liitttyvät opiskelut Uuden Suomen Vapaavuorossa lokakuussa 2014."

Minä siis aloitin taiteeseen liittyvät opiskelut täällä vapaavuorossa ja sinä Ari olet yksi merkittävistä opettajista Hilkan, Tee:n, Juhan, Kaisan, Irjan, Anan ja monen muun ohessa. En pidä teitä valeopettajina. Osatutkintoina pidän muutamaa kommenttia ja nyt on välitutkinto läpäisty kun joku on nostanut kasuselliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin valeoppilas Seppo onnittelut karuselliin noston johdosta, kyllä aamulla hieraisin silmiäni, kun otsikolla "Pimeä pullo" on noustu karuselliin;)

Juttuhan sinänsä on noston arvoinen, mutta kun se pimeä pullo kun on yleensä salattu ja tarkoin, nyt on sitten nostettu "kissa" pöydälle.

Oppiahan tämä elämä on, mutta osa elämästä voisi toki olla toisinkin. Ja me yhdessä ja samassa valheessa elämme.

Tuossa oli eilen tai joku päivä sitten mielenkiintoinen artikkeli, siitä että elämmekin useammassa paikassa samaan aikaan. Onko niin, että kun nukumme olemme linnunradan toisella laidalla. Kun heräämme palvelemme ruumiistamme sitten täällä Telluksella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnittelut Seppo, kyllä se noston ansaitsit. Nimimerkki "valevalokuvaaja"

Seppo Hildén

"Valetaiteilija siis on tavallinen kuolevainen, jolla ei ole mitään koulutusta taiteessa."

Ari, lohdutukseksesi, meillä on Suomessa paljon valetoimittajia. sillä kuka tahansa voidaan palkata toimittajaksi ilman mitään journalistisia opintoja. Ja kun seuraa medioita, niin näin myös paljon nykyään toimitaan.

Ja journalistiliiton kriteeritkin on täysin päinvastaisia taiteilijaliittoon pääsyn kanssa. Journalistiliiton jäseneksi päästäkseen koulutuksella ei ole mitään tekemistä, vaan ainoastaan sillä, että työskentelee jotenkin sellaisessa tehtävässä, jossa vaaditaan journalistisia elementtejä.

Journalisitiliitto taitaa olla Suomessa ainoa liitto, joka ei vaadi mitään alan koulutusta oman alan liittoon päästäkseen.

Heh.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmankos nuo pilapiirrokset ovat toimituksissa yleistyneet, kun valetaiteilijat ovat pesiytyneet piirtämään sinne.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Journalisitiliitto taitaa olla Suomessa ainoa liitto, joka ei vaadi mitään alan koulutusta oman alan liittoon päästäkseen."

Taiteilijajärjestöissä on samat ongelmat, niihin voi päästä ilman koulutusta, mutta hyväkään koulutus ei välttämättä ole tae niihin sisälle pääsyyn!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käsittääkseni kuvataiteilijajärjestöihin voi päästä myös itseoppinut taiteilija, vaikkapa osallistumalla jurytyyttyihin näyttelyihin tai jonkun raadin hyväksymänä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #67

Voi päästä, mutta sitä ennen on nuoltava niin monet saappaat ja korkokengät, että jää minulta tekemättä. Yhden näyttelyn järjestäminen kunnollisiin tiloihin on jo tuskaa, saatika päästä mukaan tasokkaisiin yhteisnäyttelyihin.

Jos lukee mitä kaikke Markku laitinen aiheesta kirjoittaa, voi jo nähdä asian arkisen puolen. Tietysti lipominen auttaa aina, jos se vain huomaamatta onnistuu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Taitaa joka seurassa olla joku sisäklikki, joka ei hyväksy piiriinsä ja näyttelyihin kaikkia yhdistykseen kuuluvia koulutettujakaan taiteilijoita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #74

Se just, nyt osuit Juhaa leukaan niin sanotusti. Klikki, eli joka penteleen hiekkalaatikolla on "hän" joka määrää, kuka saa leikkiä kenenkin kanssa.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Maalauksesi on minusta kaunis ja herkkä. Siksi uhmaankin Suomen Taiteilijaseuran yksinvaltiutta ja julistan täten sinut Ari taiteilijaksi:) Katsotaan, tuleeko minulle kovakin rangaistus kansalaisena esittämästäni väärästä arvostuksesta, koska en ole minkäänlainen taiteilija, en koulutettu enkä kouluttamaton.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos! Taiteilija kuvaa aina itseään töissään, eli olen mielestäsi kaunis ja herkkä, eli siitä vielä rakkaimmat kiitokseni Sinulle Leila.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Tässä Veikko Kukkosen äänellä lausuttuna eräs runoni vuosien takaa.

https://www.youtube.com/watch?v=QWD4o3d3b1w

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Riippuu kai siitäkin onko pääasia taulu vai nimi. Tuli mieleen Reidar Särestöniemi:

Kun muuan asiakas soitti ja valitti, että uudesta maalauksesta alkoi maali lohkeilla ja tippua, Reitari kysyi: "Onko nimi jäljellä." Kun valittaja sanoi sen olevan, Reitari lisäsi pehmeästi: "No senhän sie miulta ostit."

http://www.ykkoslohja.fi/?q=node/9137

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Seija linkistä, mutta nuo mallitaulut, tuovat jotenkin ensivaikutelmalla mieleen jonkun esikuvan, tuo toinen on ilmiselvä Picasson jäljettäminen. Yleensä nämä taidekoulun käyneet ja piirustusopettajina leipänsä ansaitsevat tyytyvät tuollaiseen jäljettämiseen. Heillehän on opetettu nuo tekniikat ja heidän on tehtävä jäljitelmiä oppiakseen, mutta he eivät aina osaa poisoppia opetuksista ja jäävät jäljittäjiksi.

Noita ei voi sanoa varsinaisiksi kopioiksi, mutta ajatusmaailma ja tunnelma on opittua ei itsestä kumpuavaa. Aivan samoin kun karaokessa jotkut harrastajat (yrittävät) imitoivat alkuperäistä kappaleen esittäjää ja oma tulkinta on vielä laihaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Poikkeuksia tietysti on, kuten yleensä.

Seppo Hildén

Yksi Suomen arvostetuimmista maalareista on itetaiteilija. Kittiläisen Einari Junttilan Lapin aiheisia akvarellitöitä valittiin vuonna 1935 Suomen Taideakatemian järjestämään ensimmäiseen näyttelyyn Saksaan. Einari pääsi hienoon seuraan, sillä näyttelyssä muina valittuina taiteilijoina oli Wäinö Aaltonen, Albert Edelfelt, Akseli Gallén-Kallela, Eero Järnefelt ja Tykö Sallinen.

Ja siis itetaitelija Einari Junttila.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Einari Junttila maalasi lähes tuntemattomana noin kahdenkymmenen vuoden ajan. 1930-luvun alussa hänet löysi lomamatkalla ollut saksalainen toimittaja ja kirjailija Günther Thaer.

Niinpä, missäpä näitä saksalaisia toimittajia sikiäisi nyt;)

Minähän voisin toisiaan löytää vaikkapa Hilkka Laronian ja Teppo Nygrenin!

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Minä suosin termiä oman elämänsä taivarannan maalari
Tai vallaton elämänvirran kuviokelluja

Ei sen väliä miten tekee tai kuka tekee
Kunhan tekee ettei vallan näivety

Lokeroidahan aina voi
Sinä kuulut tähän ja minä tuonne

Tai sitten ottaa vaan vapaalla kädellä ja sutaisee isolla pensselillä
Jos lopputulos miellyttää niin se on siinä

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näinhän se on, mutta tuskin tietäisimme Einari Junttilasta juurikaan mitään, jos eräs saksalainen toimittaja ei olisi koskaan saapunut Lapiin. Me emme siis itse näe ympärille, ainako pitää jonkun toisen se tulla meille kertomaan.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Niin no jos vallan bibliaanisesti heittää
Niin kukaan ei ole profeetta omalla maallaan vai miten se menikään

Niin ja monesti saatetaan suhtautua toisen tekemiseen hieman nihkeästi

Mitäs siinä tuhrustat kun et kuitenkaan osaa
Ei sinun kannata kun ei lahjokaan ole
Meidän suvussa ei ollut tapana heittää aikaa hukkaan tuollaisen kanssa
Luuletkos olevasi joku taiteilija

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Totta, mutta onhan nykyaika ja netti globaalimpi vaihtoehto, mutta silti tuo vanhakantaisuus jyllää meissä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #21

Saattaa olla myös pienen pieni ripaus kateellisuutta kun ei itse uskalla tai saa

Muistaisin nimittäin joskus pienenä olleeni kovin kade kaverille joka pääsi kitaratunneille
Meillä ei päässyt kun ei kerran oltu musikaalista sukua
Elikkä ei edes saanut mennä kokeilemaan
Mitä sitä turhaan kun et kuitenkaan osaa etkä varmaan opi

Taisin hieman kyllä kaverille piruilla
Otti niin päähän

Oli kyllä teini-iässä hyvä soittaja ja kaveri
Opetti minuakin ilmaiseksi kun viimein kitaran sain

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Yksi maalaus - ja siinä kaikki.
Herkästi kiteytetty, värimaailma miellyttää erityisesti.
Kiitos Ari.

PS Näyttelyäsi kovasti odottaen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Katsotaan,
kun arki koittaa,
tiedä vaikka,
siellä onni soittaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitän Alsiota että nostit minutkin esille taiteilijana. Minun virallisen arvostuksen puutteen syyt ovat niin moninaiset, ettei niitä voi tässä ja nyt ottaa esille perusteellisesti! Olen kirjoittamassa asioista kirjaa, jossa paneudun asiaan tarkemmin ja selvitän syyt tähän. Ja tosiaankaan en katso taidoissani tai taiteessani olevan mitään vikaa, vaan henkilökemioissa ja laittomuksissa virallisten taidemaailman toimijoiden taholta! Nämä raukkikset kostavat oman rikollisuutensa minulle uusilla rikoksilla, syrjinnällä ja Ihmis- ja Perusoikeuksien vastaisilla toimilla!

Mutta jos minä määrittelisin valetaiteilijan, olisi sellainen ilman muuta virallisen taidekentän toimija, joka tekee uraansa estäen muiden taiteilijoiden uran tekemisen Ihmis ja Perusoikeuksien vastaisesti!

Valotanpa vähän tätä miksi minä olen joutunut tähän huonoon valoon virallisella taiteen kentällä. Vuonna 2008 molemmat käteni leikattiin ja jouduin uudelleen koulutettavaksi, koska en kyennyt enää toimimaan aikaisemmassa hyvin raskaassa käsityöammatissani. Olin maalannut tauluja harrastuksena tai pikemminkin toisena ammattina noin 15 vuotta ja halusin taidekoulutuksen uudelleenkoulutuksena, eli taidemaalarin ammattiin.

Tänä 15:sta vuoden harrastuksena maalaamisen aikana teoksiani oli ostettu jopa tasavaltamme presidentille lahjaksi, minun tietämättäni. Vuonna 2000 sain luvan hakea taidekouluun uudelleenkoulutuksena, jonka KELA maksaisi. Minun piti vain varmistaa että koulu oli sellainen josta saisi ammatin ja tutkinnon. Olin KELA:n mukaan ensimmäinen, joka koulutettiin uudelleenkoulutuksena taidemaalarin ammattiin. Tämä oli varmaan sen ansiota että teokseni oli tosiaankin ostettu presidentille asti lahjaksi!

Satuin huomaamaan hesarissa ilmoituksen jossa Alfa-art taideoppilaitos haki oppilaita, koulu ilmoitti valmistavansa kuvataiteilijan ja kuvataitajan ammattiin. Hain kouluun ja varmistin koulun pääopettajalta, että koulu valmistaa ammattiin ja sieltä saa taidemaalarin tutkinnon. Näyteteosten ja kirjallisen hakemuksen perusteella pääsin kouluun opiskelemaan.

KELA ei meinannut ensin maksaa koulutustani ja jouduin viemään valtavat määrät lisäselvityksiä asiasta, muun muassa koulun hesarissa olleen mainoksen. Kunnes yhtäkkiä KELA suostuikin maksamaan koulutukseni kyseisessä koulussa.

Tosiasiassahan olin joutunut pääopettajan ja koulun huijauksen kohteeksi, koska kouluhan ei valmistanut mihinkään ammattiin, eikä sieltä mitään tutkintoa taidealalle saanut! Ja jo ensimmäisestä vuodesta lähtien jouduin hankaluuksiin koulun opettajien kanssa, koska he tajusivat että kun saan tietää totuuden koulusta, nostan asiasta metelin.

Opettajat alkoivat savustaa minua ulos koulusta käyttäen eräitä samanluokan oppilaita apunaan, jotka olivat opettajien tuttuja, olivat olleet iltaopiskelijoina koulussa aikaisemmin! He syyttelivät minua kaikesta mitä en ollut tehnyt ja järjestelivät opettajien kanssa laittomia kokouksia minua vastaan.

Toisella luokalla minulle paljastui vasta totuus ja kävin siitä huolimatta koulun loppuun ja tein koulun jälkeen kaikki mahdolliset valitukset koulusta kaikille mahdollisille viranomaisille, mutta asiat jätettiin tutkimatta!

Tätä Alfa-art taideoppilaitosta oli verrattu valtion opintotukipäätöksissä kahteen viralliseen valmistavaan kouluun Imatran taidekouluun ja Pekka Halosen Akatemiaan, vaikka sen opintosuunnitelma ei vastannut lainkaan näiden virallisten koulujen opintosuunnitelmaa! Näin koulu oli päässyt virheellisin ja väärin perustein valtion opintotukien piiriin.

Samoin koulun mainostamia ammattinimikkeitä, kuten kuvataiteilija, ei koululla yksityisenä kouluna olisi ollut edes oikeus myöntää. Ja kuvataitajan ammattinimikettä ei ole koskaan edes ollut olemassa, koulu oli varmaan itse keksinyt ammattinimikkeen! Joten koulu oli varmaan päässyt valtion opintotukien piiriin jollain ihme poliittisilla suhteilla! Eikä koulun asioita tutkittu lainkaan, vaikka kaikki törkeän petoksen tunnusmerkit täyttyivät ja todisteetkin asioista olivat olemassa!

Koulun opettajat ovat korkeissa asemissa virallisella taiteen kentällä ja heidän takiaan minun viraliselle taiteen kentälle pääsyni on estetty. Minun olisi pitänyt niellä huijaamiset ja laittomuudet, mutta kun menin tekemään niistä kaikki viralliset valitukset, niin näin käy! Valta-asemassa on helppoa kiusata ja syrjiä ihmisiä! Samaan aikaan kun minun pääsyni on estetty viralliselle taiteen kentälle, ovat ne koulukaverini jotka osallistuivat tähän koulusta ulos savustamiseeni, otettu jäseniksi taidealan järjestöihin. Vaikka joillakin näistä ei ole edes tutkintooa taiteen alalta, kuten minulla. Jouduin menemään vuodeksi KELA:n maksamana Imatralle opiskelemaan itselleni tutkinnon taidealalata!

Alfa-artin vakituisista opettajistakaan useammalla ei ollut taidealalta tutkintoa, vaikka he kuuluivatkin taidemaalariliittoon ja muihiin taiteilijajärjestöihin!

Tällaista on peli taidealalla, ei siellä lahjakkuudella, osaamisella tai ansioilla pärjätä, vaan vilpillä ja suhteilla! Ja sitten koska sain eilen varoituksen eräästä viestistäni ylläpidolta, ilmoitan että minulla on kaikki todisteet tallella Alfa-art taideoppilaitoksesta ja ne löytyvät myös maamme viranomaisilta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kertomuksesi on raakaa arkea Suomessa, missä sitten kauhistellaan porukalla, kun joku pimahtaa ja laittaa syyllisiä ja usein myös ulkopuolisia riviin hautausmaalle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan ja presidenttiä myöten suojellaan tällaista toimintaa ja estetään asoiden rehelllinen tutkinta, ja vieläpä presidentin joka on esiintynyt ihmisoikeuksien puolustajana. Ja minun kokemukseni ovat huomattavasti rankempia kuin mitä tuossa kerroin, mutta palsta ei riittäisi kertomaan stooria kokonaan.

Kaksinaismoralismi on valtavaa ja korjausta asioihin et saa mistään, vaikka asioista kuinka olisi todisteetkin. Viranomaistoimintamme on todella sairasta ja ei ihme että masennus- mieliala- ja rauhoittavat lääkkeet ovat huomattavan suurin määrin käytössä, sekä muutkin päihdeongelmat ovat valtavia. Onneksi nyt sentään itse selviää selvin päin, mutta täytyy sanoa että yli vuosikymmenen kestänyt syrjintä ja laiton toiminta on vienyt työkyvystä huomattavan määrään!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #30

Ymmärrän, että pitkää tarinaa ei voi kertoa blogissa. Tiedän kuitenkin useita vastaavia tapauksia eri aloilta. Itse kirjoitin presidentti Haloselle erään taksiautoilijan kohtaamasta terrorismista. Eipä kuulunut vastausta ei, vaikka ko. taksiautoilija oli samaa puoluekantaa silloisen presidentin kanssa. Myös maaherra Ala-Kapee oli asiasta informoitu moneen eri otteeseen, koska hänen alaisuudessaan toimi tämä virkamies, joka käytti virka-asemaansa väärin. Ei tulosta!

Kävin myös hakemassa oikeutta miehelle aina Brysseliä myöten, ei tulosta. Sitten kymmenen vuoden taistelun jälkeen menin erään hyvän ystäväni kanssa jututtamaan henkilökohtaisesti vielä kerran tätä virkamiestä ja kas kummaa hän ei myöntynyt silloinkaan, mutta alkoi perääntyä asiassa.

Pyysin taksiautoilijaa ottamaan virkamieheen yhteyttä ja kerroin hänelle mitä kaikkea hänen tulisi puhua ja ihme oli tapahtunut, hänen asiansa eteni positiivisesti.

Mutta kaikki ei aina ole niin auvoista kuin meille näytellään. Olen vieläkin katkera muutamille henkilöille, jotka eivät silloin tätä asiaa oikeasti halunneet ymmärtää, ehkä useita vuosia olisi säästynyt tuon aiutoilijan tuska.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #31

Minulla on kokemuksistani kirja tulossa, joka on vielä hiukan keskeneräinen. Reilu 200 sivua A-nelosia kirjoitettuna ja vielä muutamia kymmeniä sivuja kirjoitettavana ja sitten perusteellinen tarkastus ja joidenkin asioiden lisääminen ja joidenkin poistaminen, niin sitten pitäisi olla valmiina! Olen kirjoittanut kirjaa yli viisi vuotta, jatkuvan vitutuksen takia työ on ollut hidasta mutta varmaa.

Minäkin vein kirjani Haloselle luettavaksi. 2013 huhtikuussa tai toukokuussa pakkasin keskeneräisen kirjani kainaloon, koska siinä tulivat jo pääasiat esille, ja lähdin viemään sitä Halosen toimistolle, tuonne Säästöpankin rantaan. Koska porraskäytävään menevä ovi oli lukossa, käytin vieressä olevaa hissiä. Mutta kun hissin ovi oli mennyt lukkoon, olisinkin tarvinnut avaimen päästäkseni kerrokseen. Hissin ovi ei suostunut aukeamaan sisältä käsin ja soitin hississä olevaan päivystävään numeroon ja sieltä sanottiin että joku kaveri tulee päästämään minut hissistä pois!

No aikani seisoin ihmettelemässä asiaa ja kokeilin mukanani olleella autoni avaimella kääntää hissin ovea auki ja ihmetyksekseni ovi aukesikin. Samaan aikaan kun astuin hissistä ulos, tuli vartijan puvussa oleva kaveri vastaan, joka oli tulossa avaamaan hissin ovea minulle! Hän kysyi mihin olin menossa ja kerroin että olin menossa Halosen toimistolle viemään hänelle kirjaani. No kaveri laittoi avaimen hississä olevaan lukkoon ja näin pääsin kerroksiin.

Ovi aukeni ja astuin ulos johonkin demareiden toimistotiloihin, jossa ei ollut ketään paikalla ja jossa oli joku muutto varmaan kesken, tai ainakin siltä näytti. Ihmeissäni pyörin hetken ympyrää ja koska en uskaltanut mennä enää hissiin, astuin porraskäytävään ja lähdin rappuja pitkin alaspäin. Matkalla tuli vastaan Halosen toimiston ovi ja soitin kelloa, mutta kukaan ei tullut avaamaan. Lähdin uudestaan alaspäin, kunnes tajusin että oven vieressä oli ollut iso postilaatikko ja käännyin takaisin ja laitoin kirjani sinne.

Astuessani rappukäytävästä ulos, huomasin Halosen ulkopuolella kävelevän vastaan noin viiden-kymmenen metrin päässä puhuen puhelimeen. Halonen selvästi tunnisti minut ja säikähti minua, pysähtyi ja käänsi minulle selkänsä. Hetken ajattelin mennä potkaisemaan takamuksille isällisesti, mutta sitten päätin kävellä hänen ohitseen tien yli autooni, josta katselin kun Halonen taas vilkuili minua olkansa yli ja meni kiireellä rappukäytävään ja varmisti vielä että ovi meni kunnolla kiinni hänen jälkeensä.

Näin kirjani meni taatusti Haloselle, enkä tiedä lukiko hän sitä koskaan, mutta oikeuksiani ei ainakaan palautettu, vaikka sen takia kirjani hänelle veinkin luettavaksi. Mutta sen tiedän että tämän jälkeen minulla oli noin vuoden yötäpäiväinen poliisiseuranta perässäni. Tämä oli se mihin tuollainen presidentti pystyi ja sen jälkeen olen halveksinut Halosta totaalisesti! Presidentiltä pyytää oikeuksiensa palauttamista vuosikausien syrjinnän ja laittomuuksien takia, niin hän käyttää valtaansa väärin ja laittaa vuodeksi jatkuvan seurannan päälle!

Maamme on siksi näin sairas, koska nämä maamme johtajat ovat aivan sairaita. Eikä heillä ole hajuakaan oikeasta johtamistyylistä ja miten presidentin pitäisi oikeasti toimia. Ja arvaappa oksettaako kun sama tyyppi puhuu julkisuudessa ihmisoikeuksien puolesta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Juu, kyllä minäkin Halosen käytöstä ihmettelen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Uskon että historian valossa Halosen aika tulee näyttäytymään todellisena katastrofina, koko hänen imagonsa oli feikkiä alusta lähtien eikä hän hallinnut mitään valtion tai presidentin asioiden hoitamista. Valtavat määrät rahaa hän tuhlasi afrikan banaanivaltioihin, yrittäen ostaa YK:sta viran presidenttiyden jälkeiseksi ajaksi ja siinäkin epäonnistui!

Myös ihmisoikeuksien puolustaja hänen koko imagonsa oli valetta alusta lähtien, vain juttu jolla huijasi äänestäjiä itselleen. Ja todellisuudessa rakensi maastamme uuden DDR:n ja piti yllä näennäisdemokraattista edustuksellista demokratiaa ja oikeusvaltion irvikuvaa! Saisivat avata jo ne Stasilistat ja Rosenholz aineiston kansalaisille nähtäväksi, niin aukenisivat viimeistenkin Halosen puolustajien silmät!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Se hinta meidän oli maksettava ensimmäisestä naispresidentistä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #51

En kuitenkaan haluaisi tehdä tuosta nais-mies kysymystä, vaan ottaa ihmisen ihmisenä, ettei saa mitään sovinistin leimaa. Halonen ei vain ollut ominaisuuksiltaan presidenttiainesta, hänellä ei vain kertakaikkiaan riittänyt ammattitaito ja osaaminen vaadittavaan työhön ja hän yritti korvata puutteensa sillä mallilla jonka oli saanut aikanaan DDR:stä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #61

En minäkään halua, mutta se vain oli silloin ikäänkuin naispakko.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #63

Tuo on ikävä kyllä varmaan se todellinen syy Halosen presidentiksi valintaan. Silloin rummutettiin naispresidentin puolesta niin kovaa, ettei oikein tajuttu minkälainen tämä naisehdokas oikein olikaan! "Vapaa" lehdistö ei ottanu esille hänen taustojaan tarpeeksi ja aikaisempaa epämääräistä DDR menneisyyttä, joka ei olisi kestänyt päivänvaloa!

Katastrofi Halonen joka tapauksessa on ollut maallemme ja asiaa ei oikein osata vielä nähdä selvästi, mutta tulevaisuuden historian valossa asia tulee varmasti selkiytymään.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #78

Olemme keskustelleet aikaisemminkin Esa Hirvikoski ja olet häiriköinyt minua muillakin palstoilla ja jopa sähköpostiinikin, joten minulla ei ole tarvetta keskustella kanssasi lainkaan! Pyytäisin vain sinua jättämään minut rauhaan!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Reidar Särestöniemestä muistui mieleeni vale?kuvismaikkani. Olin piirtänyt auringon paperin kulmaan: sillä oli kokonaisuuden kannalta jokin merkitys, en tosin enää muista mikä. Opettajani sanoi, että eihän noin piirrä kuin pikkulapset.

Kului aikaa ja opettaja oli käynyt Särestöniemen näyttelyssä ja tuli sanomaan, että oli nähnyt siellä juuri samalla tavalla pirretyn auringon, että kyllä sen voikin niin tehdä. Opettaja ei siiis tajunnut ollenkaan oppilaansa ajattelua; se on sääli, jos sellaista tapahtuu yleisemminkin.

Taiteella on mahdollisuus viestiä kaikkein henkilökohtaisimmin. Viestin perillemenemiseksi tarvitaan toki tekniikkaa, mutta joskus sisältö peittoaa tekniikan puutteetkin. Itse luotan tunteeseeni siinä mikä on taidetta, tosin en ole sijoituksia tekemässä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä että kuitenkin tunnusti virheensä. Jos joku sanoo, että taivas ei voi olla muuta kuin sininen, niin ei ole tutustunut aiheeseen aamuisin tai iltaisin. Aurinko voi toisaan olla rajattuna vaikka mihin, sehän on taiteilijan oikeus katsoa maailmaa ja rajata sitä mihin tahtoo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Loka-Laitinen kirjassaan Narrigalleria antaa rivien välistä ymmärtää, että Reidar oli myös valetaiteilija, sillä hänen työnsä teetettiin vilkkaimpana aikaana pitkälti apurien voimin. Laitinen kertoo kuinka joku oli mennyt Reidarin puotiin ostamaaan taulua ja takahuoneesta oli kuulunut huuto: "Reitari, lisäänkö vielä sahajauhoja tähän viimeiseen?"

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jospa siellä vain täytetiin naapurin tytön mollamaijoja?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Säreistöniemestä liikkuu monia tarinoita ja kerronpa teille muutaman.

Eräs hänen asiakkaansa oli soittanut hänelle ja valittanut että hänen ostamastaan teoksesta putosivat värit. Säreistöniemi kysyi asiakkaalta, näkyykö teoksessa vielä nimikirjoitus ja kun asiakas vastasi että kyllä nimi näkyy, vastasi Reidar hänelle, että mitäs te sitten tänne soittelette! Säreistöniemi sekoitti maaleihinsa sahajauhoja, hiekkaa ja mitä milloinkin ja siksi hänen teoksensa ovat säilyneet huonosti ja värit putoilevat!

Säreistöniemihän oli Kekkosen luokkakaveri ja Kekkonen järjesti suhteillaan hänet venäjälle taideakatemiaan opiskelemaan. Kerran akatemiassa vieraili joku yhdysvaltalainen delegaatio tai vastaava taiteen asiantuntijoiden joukko ja kierrellessään he kiinnittivät huomiota siihen, että kaikki siellä opiskelevat maalasivat sosiaalista realismia.

He olivat kyselleet että eikö opiskelijoissa ole ketään joka maalaisi mitä itse huvittaa? No heidät vietiin Säreistöniemen työhuoneeseen ja he tutustuivat häneen ja hänen teoksiinsa. Lähtiessään olivat kuulemma pyöritelleet päitään ja pitäneet Säreistöniemeä täyskahelina! Tiedä sitten mikä on totuus, tarinoitahan on monenlaisia?

Dalihan esimerkiksi korosti aina erikoista lapsuuttaan, ja kerrotaan että kun hänen siskonsa oli kerran ollut lehtimiesten haastattelemana ja häneltä oltiin kysytty heidän lapsuudestaan, oli sisko vastannut hänen mielestään heidän lapsuutensa olleen aivan normaali ja Dalin olleen aivan normaali lapsi. Dali nosti asiasta valtavan metelin ja meinasi viedä siskonsa jopa oikeuteen, hänen maineensa pilaamisesta!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #62

Kyllä Säreistöniemi opiskeluaikana maalasi ihan samanlaisia alastonmalleja ja muuta realismia kuin muutkin oppilaat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On niitä olemassa valekirjailijoitakin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Koska kirjailijan ammatti, ei ole virallisen tutkintojärjestelmän alainen ammatti, rohkenen epäillä asiaa. Tosin ainahan asian voi perustella uskottavasti ja mielelläni kuulisinkin valekirjailijan määritelmän!

Valelääkärin ja valesairaanhoitajan kohdallahan vale tulee siitä ettei ole virallista koulutusta ja tutkintoa alalle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan tarkoitin itseäni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Yhden kirjasi olen kuitenkin lukenut Juha.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Se oli yksi sapattikuukausien kokeilu.

Olen joskus etsinyt kuikkataulua seinälle ripustettavaksi, mutta sopivaa ei ole oikein löytynyt. Tuli vain mieleeni tuosta kurkitaulusta ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Saanko kokeilla kuikkataulun tekoa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Paljon valtaa olet valmis minulle antamaan taiteellisessa toteutuksessasi. No, suostun nyt tällä kertaa. ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #47

Eihän sinun tarvitse ilmoittaa kuin koko, eli minkä kokoista olit etsinyt?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Aika pientä ajattelin. Sellaista 55cm x 40cm, suurinpiirtein.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #50

Sopii, tuo kurki on 70*50 cm. Onko toiveita, minulla on jo joku mielikuva, että vedessä uiva, mutta oliko muuta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

Vesi elementtinä varmaan tulisi kuulua genreen. Mutta muutoin voit päättää itse.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #56

Sovittu, tuota mittaa voin hiukan miettiä, jos sopii, kun ensin hahmottelen hiukan aihetta. Mutta kokoluokkaan OK.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #50

Se tulee nyt kokoa 50X40, kun minulla oli kiilakehykset kotona valmiiksi. Taulu on tänään saanut pohjustuksensa ja aihe on luonnosteltu. Nyt sitten huomenna alkaa se oikea työstö.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valekirjailija ehkä on sellainen joka on julkaissut useita kirjoja mutta ei ole hyväksytty kirjailijaliittoon.
Mikä on alemman taidekoulutuksen saanut, esim kansanopiston kuvataidelinjan käynyt? Puolitaiteilijako?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Taiteilijan ammatin harjoittaminen ja nimikkeen käyttäminen ilman koulutusta ei ole rikos.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #70

Ei ole rikos, mutta muutamille ostajille kova pala, he kun aikovat rikastua taiteella, jolloin on helpompi ostaa vain matrikkelitaiteilijoiden töitä. Hinta pitää tuollaisella amatööritaiteilijalla aina olla huokeampi, vaikka taulut muuten kovasti kiihottaisivatkin ostajaa.

Ei silti minä olen kyllä myynyt aika paljonkin, mutta onhan se aina näkynyt myös hinnassakin. Yhteiskunnan kouluttama saa enemmän tauluistaan kuin omalla kustannuksellaan ja omalla kantapäällään opintonsa saanut.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minä olen vale -erotiikkanäyttelijä. Kaiken lisäksi työtön.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin valeorgasmihan on jo keksittykin ennen pornoleffoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuka haluaa ottaa ansiolistalleen Valetaiteilijoiden liiton perustamissanat? Kuka sitten kerää valejäsenmaksut ja nostaa valtion valetaideapurahat? Ketkä sitten ottavat kontolleen valeryypätä ne rahat ja missä valeravintolassa?

Kivinen on valetaiteilijan valesarka kynnettäväksi.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Vale sitä ja vale tätä
Joskos oltaisiin vain TADAA!!!
Valehtelijoita

Ei kun juu anteeksi
Ammattinimike viety jo

Poliitikkohan on kansanomaiselta nimeltänsä Valehtelija

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tämä meän Suomi on semmonen köpösten tutkintojen maa ja met suomalaiset tittelin kippeitä kummajaisia, jokka satavuotiaanaki kuollessaan ovet lääkäreitä ja tohtoreita...

Naivistit muuten eijjole mithän koulutettuja suomalaisten määrittelyjen mukhan?

No siis elämän amatöörejä olhan kaikki ja valhetta on kaikki, koska totttuus ei taivu tutkintoihin eikä tauluihin eikä titteleihin eikä käsitteissiin eikä sanoihin...

t. yks epämääränen valeämmi vain

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos valeämmi, että olet olemassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niinpä sinisilmäisessä Suomessa menee läpi venäläsiten valematkailuhankkeet ja virkamiesten valelomat. Paavo Väyrynen on vain yksi joka naamio lomamatkansa valevirkamatkaksi. Niin tekee moni muukin ja pääsee veronmaksajilta valejuonin otetuilla rahoilla Karibialle ja mihin ikinä haluaa.

Venäläiset ovat olleet tuolla valepuolella melkoisen aktiivisesti liikkeellä ja ostaneet kaikki tärkeät saaristoväyltä valejuonillaan. Kyllä meiltä puuttuu valheenpaljastimia. Koskahan niitä saadaan, ehkä ei koskaan. Näin kaikki valheet saavat olla ja niitähän keksitään lisää ja kohta olemme valeidenverkossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Töissä lomalla,
voi kuinka tuttua,
kyllä matkustaminen on,
joillekin elämäntapa verraton.

Meillä yhteiskunta maksaa,
jos vain toimikunnat,
reissata jaksaa,
- ja jaksavat.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa