Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Tiiliskiviteoria ihmisyyteen osa VII

Markkinatalouden ongelmat ovat yhtä raskaita kuin sosialismin tai kommunismin. Eli puhdasta markkinataloutta ei voi olla kuin paperilla

Taloustieteet tulisikin laittaa uuteen uskoon, sillä aika on ajanut niiden ohitse, eikä meillä ole enää karl marxeja tai  muitakaan  keyneseitä tai hayekkeja, jotka laittaisivat talouden uusiin puihin. Taloustieteestä ei ole tullut sitä instrumenttia jolla joku älykääpiö yrittäisi päteä, koska se ei kiinnosta ketään.

Kuvitellaan että nyt tiedossa olevilla teorioilla pärjätään, haukutaan kommunismi ja markkinatalous vuoron perään niin kyllä siitä taas seuraaviin vaaleihin saakka mennään yleisön nurkumatta. Taloustiedehän merkitsee niin vähän tavalliselle pulliaiselle, että he eivät edes yritä ymmärtää mitä mahdollisuuksia heillä olisi.

Jos markkinatutkimuksilla ei selvitetä kokonaistuotantoa globaalisti, emme voi tietää mitä me oikeastaan teemme tai tarvitsemme. Silloin me vain tyydymme ostelemaan sitä mihin rahamme tuntuvat riittävän, vaikka me emme välttämättä tarvitsisikaan mitään, niin silti on kiva kuluttaa.

Jokainen meistä sanoo tietävänsä tarpeensa paremmin kuin päättäjät tai yrittäjät jotka niitä tuotteita tekee. Mutta kun tieto ei kulje niin markkinat eivät kohtaa. Alamme tukea tahtomattamme sellaisia tuotteita, jotka todellisuudessa ovat jo vanhentuneita, mutta emme halua menettää tuotannon työpaikkoja. Tarkoitus pyhittää keinot ja markkinoiden vääristymiä tuetaan kansallisilla verorahoilla. 

Kilpailu on osa evoluutiota, mutta sosiaalinen paine estää evoluution täydellisen toteutumisen ja evoluutio alkaa tuottaa yksilöitä työttömyyskortistoon ja sosiaalitukeen, koska siellä on elintilaa. Syntyy uusia ”työpaikkoja” kortistoon, jossa ei ole työmatkakustannuksia. Olisihan se irvokasta, jos evoluutio ei synnyttäisi uutta pärjääjää, kun sille ei muutakaan vaihtoehtoa anneta.

Työttömyyden kehityksestä poisoppiminen tulee aloittaa nyt, sillä kun olemme kehittyneet työttömiksi jo 1960-luvulta niin kestää seuraavat 50 vuotta oppia siitä pois, sillä ei evoluutio ole nopea, vaikka onkin vääjäämätön.

Koko maailma panostaa työssäkäyvien työpaikkojen säilyttämiseksi kaiken tarmonsa, mutta työttömät ja eläkeläiset saavat levätä laakereillaan. Tuhannet miljoonat työssäkäyvät kuuluvat ammattiliittoihin ja ammattiliitot ajavat työllisen etuja, samoin puolueet, vaikka juhlapuheissa saattavat mainita yrittäjät ja työttömätkin unohtaakseen heidät seuraavien sekuntien aikana.

Ammattiliitot tulisi purkaa ja hävittää, koska meillähän on puolueet joiden kaiken järjen mukaan tulisi tehdä kokonaisvaltaista edunvalvontaa. 

Työn arvo on taloudellisen toiminnan perusta. Työn myyminen moninkertaistaa panoksen, eli tuottaa verotulot, eläkekertymän, yrittäjän riskin, kauppiaan katteen, kuljetuksen, vakuutukset ja palkkakustannukset sekä voiton ja velkojen korot.

Huomenna jatketaan sarjan viimeiseen osioon jossa yritän kertoa tiiliskivien ja laastin vanhanaikaisuuden. Vaikka meillä on vanha peruste, niin emme valitettavasti tule toimeen enää vanhoilla opeilla jos haluamme muutoksen. Ja mehän haluamme!

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Robotteja on nykyisin paljon sekä työssä (työn arvo) että työttömänä. Työtön ihminen pääsee kortistoon; työtön robotti onneksi ei (vielä). Voihan se olla, että evoluution tuloksena myös joskus on robottien ammattiliitto.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meidän pitää joko hyväksyä työttömyys ja siihen on silloin lääkkeenä kansalaispalkka, tai sitten täystyöllisyyteen pyrkimisestä huolimaton työttömyys.

Evoluutio on meidän armoillamme, mutta jos emme tee mitään olemme me todistamassa evoluution armottomuutta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ehkä pitäisi luopua koko sanasta työttömyys ja käyttää sanaa tekemättömyys. Tekemättömiä on kuitenkin tosi vähän. Kyllä kansalaispalkka sopii varteenotettavana vaihtoehtona. Jo moraalin näkökulmastakin "jokainen ihminen on laulun ja runon arvoinen". Kaikki tekeminen arvoonsa, on se sitten aamu, ilta, kokopäivä, puoli, pätkä tai pitkä (pitkällään)tekemistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Niin, ja näille "tekemättömille" olisi paljonkin tekemistä, jos heille annettaisiin mahdollisuus tehdä. Nythän työttömyyskortiston tädit holhoavat heitä. Miksi olemme niin tyhmiä?

Katsokaa vaikkpa eläkeläisten kiireitä, heillä ei kellotaulussa riitä viivat, kun menvät itse viivana joka paikkaan, mutta työttömien on oltava työmarkkinoiden käytettävissä.

Jos olisi kansalaispalkka, niin eivät varmasti kotona nyhjöttäisi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Huominen kirjoitus siirtyy tähän iltaan, kun tuli yllättävä matka huomiselle, joten se ilmestyy myöhemmin vielä tänään. Se pitää vielä kirjoittaakin.

Se on tiiliskivisarjan viimeinen osa ja siinä on ilmeisesti useita ratkaisevia muutosehdotuksia, jos ne saan vain paperille kaikki.

Toivotaan että sokeria olisi jäänyt pohjalle.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa