Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Liljankukan uudet sanat?

  • Liljankukka lumivalkoinen...
    Liljankukka lumivalkoinen...

Valkoista liljankukkaa ei voi katsella muistamatta korvamatoa nimeltä; Liljankukka.

Toinen huomio mikä tulee myös mieleen on, että Liljankukkaa ei voi laulaa muilla sanoilla, kuin ne alkuperäiset tulevat aina päälle. Ken vois liekin sammuttaa...

Kolmas huomio on, että laulut ovat sanoitettu naisen palvontaan ja naisen ehdoilla. Rosvo Roopekin, vaikka oli naistenmies, heti kohta paikkansa jo ties, ja lossivahdiksi päätyi.

Eilen sain Esa Alsion blogeista idean, että miten taipuu vanhat ikivihreät uusille sanoille. Miten voi päästä eroon Liljankukan vakiintuneista sanoista, liljankukkasta ei voi tehdä uutta sanoitusta ilman korvamatoa; "Ken vois liekin sammuttaa", tai niin että  "Liljankukka lumivalkoinen" ei ala kummittelemaan päässä koko ajan.

Kuitenkin laulua on käännettu muille kielille ja laulu toimii vaikka puolaksi, mutta Suomessa ei virsikirjauudistuksesta huolimatta kukaan ole modernisoinut vanhoja tangoja. Seinäjoellakin lauletaan kokonaan uusia sävellyksiä, kun vanhat sanat ovat jo loppuun kuluneet.

Yksikään nykyinen tangokuningas ei yllä vanhojen tulkitsijoiden ylitse, koska niissä vanhoissa jäytää se savikeikkojen järkkymätön vahvuus. 

No tässä kuitenkin uudet sanat:

 

Liekin lämpö lämmittää,
rakkaus rintaan  roihahtaa
ain´ yksi meille kukka kaunein on

Kaikki kukat hellyttää
ne poimimatta maahan  jää
vain yksi peittää koko auringon

Liljankukka  kuka ties
on tässä rinnallesi kelpo mies
Liljankukka näytän sulle tien
syliini sut suljen,  sinut neito onneen vien

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Umberto Marcato lauloi italiaksi Toivo Kärjen tangoista muun muassa Liljankukan (Resterá) tuossa 1963 jälkeen.

Tapani Kansa äänitti uusilla sanoilla tangolevyn 'Päivä jolloin rakastat', se ilmestyi kauppoihin 1999 vuoden lopussa, mutta ei saanut vastakaikua. Muutaman kerran kuulin radiosta hänen näitä kappaleitaan. Osasyynä saattoi olla, että samalla formaatilla ilmestyi hieman aiemmin Julio Iglesiakselta 'valitettavasti' minusta hieman paremmin tehty levy, tosin alkukielellä.

Esimerkiksi La Cumparsita lehahti maailmanmaineeseen vasta uusilla sanoituksilla eikä alkuperäisiä muista kukaan. El Chclon eli tulisuudelman oli käydä samoin.

Mukavan tuntuiset sanat tuosta Liljankukasta. Pitää pistää linkki Martti Metsäkedolle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä infopaketti, mielenkiintoisia tietoja, joista jotain jo tiesinkin, mutta se dementia;)

Käyttäjän EsaAlsio kuva
Esa Alsio

Jossain vaiheessa sukupolvien edetessä jättää aika perinteisistä korvamadoista. Eikä kukaan enää liljaa tuijottaessaan tiedä kuulleensakkaan moista kappaletta. Kysymys kuuluukin, olisiko aihetta pitää yllä tuota liljaa ylistävää korvamatoa? Koska ainakin minulle se on luonut liljankukasta jotenkin rakkautta symboloivan arvokkaan kuvan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esan mielipide on nuoren ääni, joten sitä minä kunnioitan. Kyllä Esa pystyy tulkitsemaankin noita vanhoja kappaleita paremmin, kuin vaikkapa Vesku Loiri. Jos ette usko niin rinkukaa Esalta muutama youtube-näyte hänen taidoistaan laulajana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toimitus huomio, Esalla on jotain ongelmia kuvan kanssa, kun ei saa blogejaan etusivulle kuvan kanssa, profiilissa kylläkin on tunnistettava kuva hänestä.

Käyttäjän EsaAlsio kuva
Esa Alsio

Parasta olisi kuulla omin korvin kun laulan. Youtubessa kun on vain kännykällä kuvattuja pätkiä hirmuisessa hälyssä. En voittanut itäsuomen iskelmä laulaja kilpailua, kun tänä vuonna osallistuin, mutta olinki selvästi muita nuorempi ja kokemattomapi esiintymään. Finaaliin kuitenkin ylsin. Ehkä olisi pitänyt laulaa liljankukka niin olisi jäänyt porukan päähän soimaan :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tule sitten tänne laulamaan, ei haittaa vaikka hoilaat Liljankukkaa aamustra iltaan.

Ei se niin paljoa häiritse nimenomaan Liljankukka, vaan yleensä kappaleet, jotka yksinkertaisesti vain vanhenevat, esitystavaltaan ja sanojen sisällöltään.

Kuka enää edes tietää mikä on virvatuli?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esa, nuorena vitsa väännettävä. Tässä Vesku Loiri nuorena kuten sinä.

https://www.youtube.com/watch?v=if_SyBLd2yU

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kieltämättä. Se vain osoittaa, että olen oikeassa, kaikkea pyhää saa tehdä uudestaan ja se toimii jopa paremmin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#7J-PV
Jännän jazzahtava juttu. En muista kuulleeni aiemmin.

Asian vierestä:
Carolan sukuhistoria on mielenkiintoinen. Jos mennään viisi sukupolvea hänestä taaksepäin, niin löytyy Ludvig Nobelin kaveri, Suomen rikkain mies, Hugo Standertskjöld. Hän oli keisarillisen Venäjän Tulan asetehtaiden päällikkö ja sen jälkeen vuokrasi Iževskin kivääritehtaan, jossa myöhemmin Mihail Kalašnikov suunnitteli kuuluisan AK-47:n. Viluiset ja nälkäiset sotilaat taistelivat Turkin sodassa Balkanilla Hugon aseilla ja niin tekivät myös meidän omat punakaartilaiset sekä osittain myös talvisodan taistelijat. Georg Liemolalta eivät tarinat Hugo Standertskjöldistä ensimmäisen tunnin aikana lopu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hieno nopea tarina Carolan sukupuuhun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Hugo Standertskjöld oli kuitenkin poikamies, eikö?

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

11.8. Onnea Susanna! Nimi on alkujaan hepreaa ja tarkoittaa liljaa.
Diocletianuksen vainoissa vuonna 295 marttyyrina kuolleen
Pyhän Susannan muistopäivä.

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Susanna

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No sattuipa munkki, elämä on joskus pelkkää satsumaa.

Käyttäjän EsaAlsio kuva
Esa Alsio

Kieltämättä ärsyttää tietyt ikivihreät korvamadot. Kuka esimerkiksi voi sanoa "olen suomalainen" ajatuksen harhautumatta Kari Tapion biisiin. Ymmärrän kyllä pointin. Mutta en vain usko että asia muuttuu vaihtamlla liljankukan lillukkaan.

Äänitys vekottimiin pitäis kyllä panostaa, olisi muutamia omatekemiä kappaleita mutta akustisesta kitarasta ja laulusta jää näillä mikeillä paljon taajuuksia pois. https://www.youtube.com/watch?v=mWDDMOBqw5Q Siinäpä kuitenkin ensimmäinen kokeilu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kokeilu, kun miettii millaiset vehkeet, eli siitä se kuitenkin lähtee.

Tuohon Liljankukkaan vielä, että voisithan nyt kokeilla senkin uusilla sanoilla, pitäisi vain sovittaa itselle. Karaokessa voisi olla monelle yllätys jos vetäisikin Liljankukan omilla sanoilla;)

Käyttäjän EsaAlsio kuva
Esa Alsio

Niin kaikkea sitä on tullutkin karaokessa kokeiltua. ja parhaimmillaan yllätys on kun huomaa että kaikki keskeyttää hälisemisen ja keskittyy kuuntelemaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri tuota tarkoitin. Kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi kansantanhua ja anoppia.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa