Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Friteeratut kurpitsankukat

Kurpitsankukista saa jotain todella maistuvaa, jos vain malttaa tehdä niistä ruokaa. Tänään maistoin ehkä elämäni parasta ruokaa tähän mennessä, eli friteerasin täytettyjä kurpitsankikkia.

Aamulla oli seitsemän kukkaa auki ja ajattelin vihdoinkin tehdä kreikkalaisten ja italialaisten herkkua kukistani. Enpä arvannut miten hyvää voi tavallisessa kotikeittiössä tehdä.

Keitin aluksi desilitran spelt-ryynejä kasvisliemikuution kanssa reilussa puolessa litrassa vettä.

Noin varttitunnin keittämisen jälkeen kaadoin liiat vedet pois ja silppusin sekaan hyppysellisen tuoreita basilikan versoja ja sipulin varsia. Lisäsin vielä tuoretta timjamia ja rouhin hiukan mustapippuria joukkoon. Sekoitin hiukan ja annoin jäähtyä.

Sillä aikaa tein lettutaikinaa muistuttavan seoksen eli tilkka maitoa desilitra ehkä ja yksi kananmuna, desilitra vehnäjauhoja, joihin oli sekoitettu tl leivinjauhetta. Hiukan suolaa ja lopuksi loraus vissyä.

Kastelin kurpitsankukat "lettutaikinassa" upotuskasteella ja lusikoin niiden sisälle maustetun ja jäähtyneen splettipuuron.

Kuumensin pienessä kattilassa ruokaöljyä noin 180 astetta riittää, ja upotin kukkanyytit kuumaan öljyyn. Kun ne olivat kauniin rusketuksen saaneita nostelin ne talouspaperin päälle lautaselle.

Kun ne hiukan jäähtyivät, uskalsin maistaa pienintä kesäkurpitsan kukkaa. Se oli niin taivaallisen hyvää, että söin siltä seisomalta kaikki. 

Parasta tässä on se, että kukkia on tulossa huomiseksi lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks kukkia niin runsaasti,että kannattaa karsia?
Millä konstilla teit kukista nyyttejä eli miten puuro pysyi kukkien sisällä?
Jos on noin hyvät aineet tartteeko liemikuutiota ollenkaan?
Juuri puhkeamassa olevista pihlajankukkatertuista voi vastaavalla tavalla tehdä munkkeja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Liemikuutio oli hätävarjelun liiottelua, en tiennyt sitä aluksi, miten hyvää.

No, hyvinhän se kukka kestää lusikoimista ja minä en poistanut "perää" joten helmat vain käänsin täytteen päälle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Liemikuutio oli hätävarjelun liiottelua, en tiennyt sitä aluksi, miten hyvää.

No, hyvinhän se kukka kestää lusikoimista ja minä en poistanut "perää" joten helmat vain käänsin täytteen päälle.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

"Ehkä elämäni parasta ruokaa tähän mennessä", vautsi, mikä lausunto! Pitäisi päästä maistamaan noita. Minua mietityttää sama kuin Margaretaa, eli: miten ihmeessä sait täytteen pysymään kukissa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitelin kukkaa pystyssä ja lusikoin sen kaulaansa myöten ja kääntelin reunat limittäin päälle. Friteeraustaikinan kanssa ne liimautuivat kuin olisi insinööri itse sen keksinyt.

Kannatta ehdottomasti kokeilla, jos kukkia vain on saatavilla. Tänään aukesi viisi kukkaa, joista kaksi oli emäkukkaa.

Minä en poistanut heteitä, vaikka ohjeessa kehotettiin, ne maisuivat eksoottisilta, mutta ei liian voimakkaasti.

Täytteitä voi tehdä riisistä, sienistä ja melkeinpä mistä vain tykkää.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Juuri sanoin miehelleni, että pitäs varmaan friteerata kukat heti kun aukeavat, koska jokainen tähän asti auennut, 5-6 kpl, on seuraavana päivänä poikkastu. Linnut peijoonit! No, samalla reviirillä asustetaan :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannattaa laittaa ne aamupäivällä, kun ovat vielä auki. Kurpitsankukkapannaria voi tehdä nahistuneistakin kukista, kun saksilla silppuaa kukat taikinan sekaan.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Tämä on kyllä itsekkyyden huippu: ensin kerrot piinaavan yksityiskohtaisesti meikäkaupunkilaiselle eksoottisesta herkun valmistelusta ja lopussa, aivan lopussa paljastat syöneesi kaiken yksin ja siltä seisomalta. Kuka voi edes varmistaa että kirjoitat totta!

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Totta tai ei, Ari on ihana mies, koska tekee ruokaa ja vielä terveellistä sellaista.
Minulla on samanlainen aarre kotona.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Annoin Tiinalle muutaman suupalan, hän voi todistaa, mutta nopeasti ne oli syöty.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Minullapa ei ole, siksi kai kadehdin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ymmärsin Arin reseptin, mutta en ymmärtänyt lopputulosta. Onko sinulla kuvaa gourmet-herkustasi ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valitettavasti kuvia ei ole. Laitoin niitä perjantaiaamuna hiukan salakähmäisesti. Kun ne valmistuivat ajattelin maistaa ensin ja ottaa siten kuvia, mutta ne loppuivat ennen kuin kamera tuli mieleen.

Netistä selasin uhjetta kun kuulin vasta itsekin tästä herkusta. Siellä oli kuviakin ja ne minun kukat näyttivät aivan samanlaisilta.

Opin tästä sen, että yhtään kukkaa en enää heitä pois. Niistä saa lettutaikinaan sekoitettuna maukkaita räiskäleitä tai pannaria. Selvisi sekin, että kurpitsapiirakan juju, eli k´urpitsa on piirakan taikinassa ja täyte saa olla mitä tahansa, vaikka Motzartin kuulia.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa