Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Ja mistä tämä kaikki tulee

Kuinka hyödynnämme kasvejamme? Eli mistä tämä kaikki tieto tulee? Lääkekasvit ja maustekasvit ovat monesti samoja kasveja tai keitoksia, joita perimätieto meille on kerännyt tai kertonut.

Tuleeko nykyisin uusia kokeiluja? Ranta-alpista saa keitoksen, joka vaalentaa hiuksia, jos keitinvedellä pesee hiuksia. Kukahan on tämänkin ensimmäisenä kokeillut?

Tillitee unettaa, punavärimintusta saa maukasta teetä ja niin edelleen.

Mäkimeirami sopii pitsan mausteeksi ja maistuu monille paremmin, jos kutsuu mäkimeiramia oreganoksi.

On ihminen sitä mitä syö, tai paremminkin hän on sitä mitä jättää syömättä, eli vesiheinää syömällä säästyy kihdiltä, mutta kun kieltäytyy vesiheinästä saa säilytettyä kihdin ja kivut.

Sianpuolukkaa auttaa virtasputken tulehdukseen?

Kuka sen on keksinyt ja millä perusteella? Onko se kokeilujen kautta tullut tieto, vai sattuman oikku? Nainen, jolla on ollut vaikea virtsaamisongelma tulehduksen vuoksi on "sattumalta" juonut sianpuolukkateetä?

Nykytieto perustuu kliinisiin tutkimuksiin, mutta vanhanajan tieto perustuu perimätietoon. Eikö tuo ole harhaoppia, koska onhan ruutikin keksitty ennen nykyistä tietoyhteiskuntaa. Monet nykyisin "huuhaana" pidetyt kansanperimätiedot ovat täysin toimivia ja nykylääketieteenkin käyttämiä. Ne vain halutaan vaieta, koska lääketeollisuus tarvitsee pillereille ostajansa.

Ravintomme on suhteellisen yksipuolista, jos turvaudumme vain kauppaketjujen tarjouksiin ja syömme vain puoli- tai täysvalmiita eineksiä koko ikämme. Kuka nykyään syö talkkunaa?

Vesiheinäsalaatti kunniaan!

Mistä tämä kaikki sikanautajauhelihapohjainen ruokavaliomme oikein saa alkunsa, ei ainakaan ihmisen omista tarpeista. Kuka on koskaan edes nähnyt millainen eläin on sikanauta? Mutta silti jauheliha ja makkara on suomalaisen valtaisan enemmistön päivittäinen ruokavara.

Miksi kukaan ei vaadi kouluihin terveellisen ruoan päivää, kasvisruokapäivän sijasta, koska ei paakussa kasvatettu "broilerisalaatti" ja Espanjasta raakana poimitut lasivillassa kasvatetut tomaatit välttämättä ole terveellisiä, vaikka kasviksista käyvätkin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Kirjallisuuttakin aiheesta löytyy, kun viitsii etsiä, ainakin Lönnrotista alkaen. Heti mieleeni tulivat Toivo Rautavaaran kirjat (mm. Miten luonto parantaa). Raimo Harjula on kirjoittanut tansanialaisista parantajista - meni vähän sivuun mutta vastaavuutta löytyy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toivo Rautavaara oli mielessäni, kun tätä kirjoitin, mutta uskoin hänen nousevan kommenteissa esiin, kuten heti ensimmäisessä näin kävikin.

Mietin vain kuka näitä nykyisin lukee tai käyttää? On helpompaa syödä makaronilaatikkoa, joka on lämmitetty mikrossa. Sitten vain sen jälkeen vastustamaan kadulle geenimaissia.

Kotilääkkeenä muuten sianpuolukkatee o tunnettu hyväksi virtsaelintaudeissa, varsinkin rakkokatarrissa ja verensekaisessa virtsassa. Huomattava on kuitenkin ettei nautita aivan väkevää teetä, koska se helposti voi synnyttää liiallista kiihotusta.

Kiihotus, ei ilmeisesti tarkoita kansankiihotusta, vaan seksuaalista aktivoitumista, eli siksi sitä sianpuolukkaa ryystetään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Karpalo on myös hyvä virtsatietautien ehkäisijä. Ennen kuumetta alentavaa lääkettää saatiin pajusta. Taitaa olla salisyylihappoa. No oli pakko etsiä tieto ja tarkentaa: Raidan kuoressa on salisiinia, joka muuttuu elimistössä salisyylihapoksi,“luonnon omaksi aspiriiniksi”. Kansanomaisessa lääkinnässä raidan kuori onkin tunnettu kuumeen alentajana sekä tulehduksia lievittävien salvojen aineosana.
Pajunlehtitee auttoi vanhaa kansaa vatsakatarrissa ja reumassa, jopa sisäisiä verenvuotoja tyrehdyttämään.
Siankärsämölläkin on hyviä ominaisuuksia. Naapuri tarjosikin vierailleen rikkaruohoja ja nauroi päälle. Hän jopa pakasti rikkaruohomössöjään, joten ihan hyviä ne ovat.
Pakurikääpäkin hoitaa. Miksi on katoamassa tämä vanha osaaminen? Tai onha sitä kirjoissa. Pitäisi vain viljellä ja jakaa sitä enemmän.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Joidenkin apinojen tunnetaan käyttävän lääkekasveja, esim. syöpäläisten torjuntaan. Homma on ollut kädellisillä kädessä aika pitkään. Kiva niin!

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Itse huuhtelin nuorena hiuksiani kamomillateellä - ja lopputulos oli
entistäkin vaaleampi.

Karpalo auttaa virtsatievaivoihin.

Kihdistä puheen ollen miehelläni on ollut kihti, mutta hän sai sen pysyvästi parannettua muuttamalla elimistönsä happamasta emäksiseksi.
Helpoin tapa saavuttaa kehon luonnollinen emäksinen tila on emäksisen ruokavalion ohella syödä aamuin illoin Magnesium-sitraattipillereitä. Tämä ei ole ns. luonnonrohto, mutta se on silkkaa kemiaa ja tuntuu toimivan. Tieteellinen perusta löytyy selostettuna www.valmarin.fi -sivustolta. Yleensäkin ravintolisissä juuri sitraatti imeytyy parhaiten.

Arvostan koululääketiedettä, mutta vain tiettyyn rajaan asti.
Terveys ei ole sairauden poissaoloa, vaan hehkua ja hyvinvointia.
Lääketeollisuus perustuu siihen, että keksitään jatkuvasti uusia sairauksia, joihin löytyy pilleri lukemattomine sivuvaikutuksineen.
Esim. kolesterolilääkkeet ovat useimmiten turhista turhimpia, ja jopa vaarallisia. Aivot tarvitsevat kolesterolia!

Einekset ovat köyhää ravintoa ja täynnä lisäaineita.
Kotiruoka kunniaan!

Meidän kahden hengen perheessämme käytetään kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, manteleita, siemeniä, marjoja, kalaa, kanaa, kalkkunaa ja kerran pari viikossa myös sitä Arin mainitsemaa sikanautaa, eli punaista lihaa.

Monipuolisuus kunniaan, ja ns. alkuaineet!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos täydellinen kommentti. Kyllä minäkin syön jauhelihaa ja makaronilaatikkoa, mutta laitan höysteeksi vaikkapa horsmaa tai muita luonnosta tai ryytimaalta löytyviä mausteita tai lisukkeita.

Horsma sopii moneen ruokaan ja se ei maksa kuin vaivan käydä keräämässä.

Monipuolisuus tosiaan kunniaan, kun katsoo Toivo Rautavaaran kirjasta kasveja joita voisi käyttää, niin tulee orpo olo ei niistä tule kuin murto-osa käytettyä, vaikka yrittää laittaa monipuolista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olet oikeassa kolesteroli on tärkeä aine, eikä sitä tunneta tarpeeksi. Joten ihmettelenkin kovasti miksi kokonais kolesterolin arvo on pistetty niin kovin alas. Ihmiset selvisivät ennenkin hyvin vaikka heillä ennen olivat korkeammat arvot. Kyllä taitaa vain lääkemenekin vuoksi olla arvoja alennettu. Kolesteroliarvoja alentamalla on saatu aikaan sairaus ja iso lääkekulut. Ihan sairasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Selvisivät hengissä kunnes kuolivat nuorempina.
Lopetin kolestrolilääkityksen kun kävin kuukauden päästä kontrollissa ja laboratoriosta lähdettyä hihasta virtasi veri kadulle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Peltokortteesta saa liottamalla kuumassa vedessä hiuksia vahvistavaa "shampoota" ja mäkikuisman kukkaversosta mielialalääkettä. Sinisiä katajanmarjoja voi lisätä kiljuun (sokeri, hiiva ja vesi) mausteeksi, jolloin lopputuote on ginin kaltainen :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kilju on Suomessa kriminalisoitu. Miksi ihmeessä Suomessa on kaikki kiellettyä?

Sitten täällä unelmoidaan aina ranskalaistyylisistä pikku juustoloista tai tilaviinipaikoista. Jos Suomessa tilaviinipaikat voisivat myydä myös toistensa viinejä halutessaan voisi niillä olla tulevaisuutta, mutta nyt nekin muutamat kuihtuvat.

Samael Kaarna

Joillakin se on jotenkin vaan 'verissä', tuo rehuloihen kanssa puljoominen. Kasvithan näyttävät olemuksellaan jo osittain minkä tyyppistä makua tai vastaavaa on luvassa. Testoomistahan se vaatiipi ja perimätiedon takana varmasti melko monta "Oho - aaarggh!" testailua. On varsin hyvä tietää ettei kannata tehdä sienimuhennosta pulkkosienestä.

Hevoisetkin vetävät locoweediä jossain ja käyttäytyvät kuin ihmiset tisleissä. Koirat järsivät dmtheinää saarten rannoilla kesäisin jne.Tuskin nekään sitä pelkästään huvikseen tekevät.

Suomessa kaikki on kiellettyä ja säädösteltyä, koska suomalaiset ovat muinosten mielestä tainnoksissa aivotonna seikkailevia reppanoita. Mikä saattaa olla tottakin joltain osin, mutta se on eri juttu kokonaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuota minäkin olen monasti miettinyt; miten ovatkin osanneet löytää oikeat rohdot. Kai siinä on ollut kokeilun lisäksi sattumalla ja ehkä sallimuksellakin osuutensa.
Kasvaako siellä päin mäkimeirami luontaisesti? En ole tavannut kun ulkosaaristossa.
Minä syön mielusti viilin tai jugurtin kanssa virolaista talkkuna eli kama. Se on jauhettu karkeammaksi, ei pöllyä.
Siankärsämöä kerään yleensä nipun talven mahdollisia mahatauteja varten.
Huikka fernet branka lopettaa mahakivut heti, se sisältää siankärsämöä.
Osaisiko joku teistä tietäjistä vastata tähän kysymykseen. Törmäsin keväällä tällaiseen tietoon, mutta tapani mukaan suhtaudun varauksellisesti.
http://margaretablafield.vapaavuoro.uusisuomi.fi/k...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Virolaista talkkunaa on kokeiltava, jos se on karheaa. Minun mielestä kaikki tehdään nykyisin niin hienoksi, että ei niihin rahvas enää koske.

Siankärsämöstä saa varmaan moniakin ainesosia viinin mausteeksi. Sellaista viini on kiva naukkailla, joka pitää samalla kehon kunnossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos vinkistä, laitankin siankärsämöt talteen.

Tässä Wikipedian tieto kasvista.

Siankärsämö on hyvin vanha rohdos-ja maustekasvi, jota on käytetty erityisesti haavojen hoitoon verenvuotoa ehkäisevän betonisiinin (C7H13NO3) ja paikallista kipua lievittävän eugenolin vuoksi. Keski-Euroopassa sen kukista ja lehdistä on tehty alkoholiuutosta eli siankärsämöviinaa, jota on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Nuoria lehtiä on käytetty salaateissa mausteena. Siankärsämön käytöllä on laukaistu kouristuksia, ehkäisty tulehduksia ja lisätty ruokahalua.[7] Siankärsämö kuuluu edelleen kauppayrtteihin. Kasvi sisältää muun muassa haihtuvia öljyjä (kamatsuleeni) ja karvasainetta nimeltä akilleiini.
Siankärsämöä on käytetty ennen humalaa mausteena oluen panemisessa. Yrttiseosta, jossa siankärsämöä on käytetty, kutsuttiin englanniksi nimellä gruit ja sillä maustettuja oluita kutsutaan nykyään nimellä gruit ale.[8]
Siankärsämöä käytetään jalostettuna myös puutarhakasvina.[4]
Siankärsämöä voi käyttää myös kasvivärjäyksessä. Kukista voi aluna- tai tinapuretuksen avulla värjätä villaa keltaiseksi. Käyttämällä koko kasvia värjäyksessä siitä saa rautasuolojen avulla oliivinvihreää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nokkonen on paitsi ruokana ernomanen myös hiustenhoitoon, eikä siihen tarkoitukseen ole väliä vaikka ne keräisi sateella eikä kuten ruuaksi poutakauden aikana/jälkeen: Nokkoset keitellään ja jäähtyneessä keitinvedessä uitellaan pesun jälkeen hiukset. Ei huuhdella pois, nokkosvesi korvaa vaikka muotoiluvaahdon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutsi pesi nokkosella hiuksensa ja tuhkalla hampaansa. Vahva tukka ja valkoiset hampaat ja takuuvarmasti halpa shampoo ja tahna.

Tämän blogin suosituimmat